(9) La biodiversitat

Els cinc regnes de la vida sobre la Terra:




Què és la biodiversitat?



Charles Darwin (1809-1882) va ser l'autor de la teoria de l'evolució de les espècies que ens ofereix la millor explicació sobre l'existència de la biodiversitat al nostre planeta (a partir del minut 4):

(7) La nutrició autòtrofa: la fotosíntesi

La fotosíntesi permet transformar la llum en una forma d’energia utilitzable (encara que de manera indirecta) per tots els éssers vius de la biosfera :

(6) La nutrició heteròtrofa no és exclusiva dels animals: dos exemples

Exemple 1: 
Els fongs, juntament amb els bacteris, són els principals descomponedors de matèria orgànica dels ecosistemes d'arreu del món.
Els fongs no són animals ni plantes: (1) es reprodueixen per espores, (2) viuen fixos al substrat i (3) tenen nutrició heteròtrofa (això vol dir que s'alimenten de les restes d'altres éssers vius; o bé són paràsits; o bé viuen associats amb altres éssers vius sense causar-los cap dany, com en el cas dels líquens).
El "bolet" és la part més visible del fong, la resta del fong generalment sembla una mena de teranyina (miceli). El "bolet" només és la part en què es formen les espores en alguns fongs.
Quan una espora cau a terra i germina dóna lloc a un nou fong.
En el següent video podem veure certes espècies de fongs que viuen com a paràsits dels insectes:




Exemple 2:
Les plantes carnívores tenen nutrició autòtrofa, com totes les plantes, encara que pel seu sistema d'aconseguir les sals minerals són parcialment heteròtrofes.
En aquest video veiem en acció a la Drosera rotundifolia coneguda també com "atrapamosques" o "herba de la gota":


(5) Els boscos de Catalunya

El següent documental descriu les agrupacions boscoses més típiques del país i la seva distribució geogràfica. Es mostra els principals tipus d'arbres i les plantes que els envolten, i també s'analitza les condicions econòmiques i socials que influeixen en el desenvolupament de la massa forestal del país:

Edu3.cat

(4) El batec del bosc

Heartbeat of the forest (El latido del bosque) és un documental de National Geographic filmat al Parque Natural de los Alcornocales (Cádiz):

(2) Boscos estacionals de la Terra

Aquest vídeo presenta un fantàstic viatge a alguns dels boscos estacionals de la Terra i els animals que hi viuen, des de la taigà (que conté un terç dels arbres del planeta), passant per uns pins de Califòrnia que amb més de 4000 anys de vida són els organismes vius més vells del planeta, o els arbres més alts (els secuoyes de 100 m d'altura), o un estrany bosc de boababs (els "arbres al revés") de Madagascar :

(1) La nostra terra: la comarca de La Selva, el Montnegre, el Montseny, les Guilleries...


Sobrevolem la comarca de La Selva (a partir del minut 6):


El tram final de la Tordera: 

Els boscos d'avets del Montseny: